Обучение за професионалисти, работещи с ромски младежи относно повишаване на капацитета им за реализиране на пазара на труда се проведе в Дуръс

В периода 29 Май – 2 юни 2021 г. в Дуръс, Албания се проведе обучение за професионалисти, работещи с ромски младежи относно повишаване на капацитета им за реализиране на пазара на труда чрез инструментите на неформалното образование. Обучението събра 30 участници – директори на училища, представители на местната власт, на държавни институции и неправителствени организации от България и Македония.

Фокусът на активностите бе върху техники за включване на пазара на труда и работа с уязвими групи (оценка на уменията, мотивация, достъп до информация и др.). Бяха представени разработените по проекта учебни програми за неформално образование и наръчник за развиване и подкрепа на основни умения, за успешното включване в пазара на труда на младежите. Споделиха се съществуващи добри практики и програми, както и се проведе обсъждане на подходи и методологии за неформално образование по основни и трансверсни умения.

Обучението е част от проект „Supporting the Social Inclusion of Young Roma Through Non-Formal Education Part II“, който се изпълнява от Академика 245, IRCA (Албания) и NRC (Македония) . Проектът представлява иновация в областта на образованието на ромските младежи. Предвижда дейности за изграждане на капацитет за ромски младежки чрез неформално образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *