Обучение по медийна грамотност за Ромски младежки работници се проведе по програма Еразъм +

Целта на срещата бе да разкрием рисковете, които носят медиите и интернет, да помислим как да се възползваме от новите технологии и каква е ролята на обучението по медийна грамотност за ефективно използване на медиите. Също така поговорихме за това как медийното образование е от съществено значение за съзнателното, критично и ефективно използване на медиите сред младите хора.

На срещата участие взеха 30 младежки работници от Албания, Северна Македония и България. Обучителната програма има за цел да подпомогне ромските младежки работници за укрепване на уменията за медийна грамотност сред младите роми.

Медийната грамотност е от особено значение и важност за уязвимите групи. Тези групи са по-податливи на ненадеждна информация и пропаганда, особено тези, които нямат достъп до качествено образование. Медийната грамотност е важна предпоставка за функционално участие в обществото.

Представена бе концепцията за медийна грамотност, нейните цели, стратегии и методи, работещи с млади роми. Промотирано бе ръководство за обучение по медийна грамотност, което е разработено като част от проекта за подпомагане на социалното включване на младите роми чрез неформално образование, част II.

Проектът се реализира от IRCA от Албания, Националния ромски център (NRC) от Република Северна Македония и Академика-245 от България с подкрепата на програма Еразъм + на Европейския съюз.

Публикувана в Apps

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *