Младежи от екипа на Академика-245 с участие в международно обучение в град Дуръс, Албания

На брега на Адриатическо море, в албанския град Дуръс, в периода от 23 до 27 юни се проведе младежко обучение на тема „Развиване на качества за работоспособност на ромски младежи чрез неформално образование“, дейност по проект „Подкрепа за социално включване на млади роми чрез неформално образование”.
30 младежи от България, Македония и Албания взеха активно участие в сесиите, които включваха теми като Самооценка на уменията чрез SWOT анализ, Търсене на работа и подготовка на Автобиография в онлайн среда, Подготовка за интервю за работа, Професионална онлайн комуникация, Личен етикет и представяне, Използване на нови технологии и социални мрежи за търсене на работа и работна комуникация и др.

Лекциите съчетаха в себе си достатъчно теоритични знания и практични занятия. Чрез неформалните методи на обучение вниманието на участниците бе фокусирано през цялото време, осъществяваха се непрекъснати дискусии, чрез които те изразяваха своя опит и мнения. А хубавото време и прекрасното място спомогнаха младежите да се чувстват заредени и вдъхновени, да се сплотят и намерят общ език един с друг, въпреки различните националности и езици. Всички те споделиха, че очакват с нетърпение следващото обучение по проекта. Проектът представлява иновация в областта на образованието на ромските младежи, чрез дейности за изграждане на капацитет им чрез неформално образование.

В рамките на проекта ще бъдат разработени учебни програми за неформално образование и наръчник за развиване и подкрепа на основни умения, за успешното включване в пазара на труда на младежи от ромски произход. Част от дейностите са 4 младежки обучения и 2 семинара на експерти и заинтересовани лица в областта на неформалното образование и обучение на младежи от ромски произход.

Изпълнява се от Сдружение „Академика – 245“ – България, Национален ромски център – Македония и ИРКА – Албания. Финансира се по Програма Еразъм +.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *