Сдружение Академика-245 обявява Национален ученически конкурс за есе, картина или видео, посветен на 80-тата годишнина от събитията в с.Ястребино (1943)

Защо избрахме този конкурс?


От Втората световна война са изминали почти осем десетилетия…

Време  на  промени, на драматични събития и… на забрава. Хората почти не помнят какво е станалото през войната и върху какво е стъпил следвоенният свят, за да започне да гради своето мирно настояще. С особена сила забравата се отнася за толкова драматични събития като тези, случили се в Ястребино. Но историята неведнъж ни е показала, че когато не помним цялото си минало, често го повтаряме.  Днес не можем да осъзнаем и разберем, безмилостният разстрел на 18 души на различна възраст от шест семейства от село Ястребино на 20 декември 1943 г., между които са шест деца на възраст от 7 до 13 години.

Днешното младо поколение не знае – няма от къде, според някои – няма и защо да научи за случилото се през онези далечни години. Но тази история трябва да бъде разказана, за да се знае и за да се помни …и за да не се повтаря – никога!

Този конкурс Ви провокира да изразите своята позиция и да отправите творческите си послания чрез изразните средства на изкуствата. Очакваме Вашите есета, картини или видеа, които отразяват духа на обединение, толерантност и ангажираност за един по-добър свят!

Нека създадем заедно послания за един по-хубав утрешен ден,  в който деца и възрастни имат обща цел – свят, в който всяко дете може да расте в мир – с обич, справедливост и равни възможности.

Класираните творби ще бъдат публикувани в уебсайта и социалните мрежи на Сдружение „Академика-245“ ще получат грамоти и предметни награди.

Конкурсът е под патронажа на Петър Витанов – член на Европейския парламент

Краен срок за изпращане на материалите – 19.01.2024г.

на имейл: akademika245@gmail.com

Регламентът на конкурса изтегли от тук.

Пълните условия на конкурса изтегли от тук.

Декларация за авторство (Приложение 1) изтегли от тук.

Публикувана в Apps

1 коментар за “Сдружение Академика-245 обявява Национален ученически конкурс за есе, картина или видео, посветен на 80-тата годишнина от събитията в с.Ястребино (1943)

  1. Pingback: Вестник "Луковитски новини" » Сдружение Академика-245 обявява Национален ученически конкурс за есе, картина или видео, посветен на 80-

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *